Help mij kiezen
Voordelen van een digibord op school

10 november 2022

Voordelen van een digibord

Herinner jij je nog de spanning en blijdschap die je vroeger ervaarde toen de juf of meester het grote beeldscherm op wieltjes het lokaal binnenreed? De kinderen van nu zullen dit gevoel nooit ervaren, want tegenwoordig is dit fenomeen vervangen door een modern digibord met wel dertig keer zoveel functies, waardoor het krijtbord tegelijkertijd ook overbodig werd. Ontdek hier de voordelen van dit handige scherm.

Van krijtbord naar digibord

Er is een hoop veranderd op scholen. Niet alleen zijn klaslokalen hipper geworden en straffen als een tik op je vingers afgeschaft, de krijtborden hebben ook plaats gemaakt voor de modernere variant: het digibord.

Dit touchscreen bord is een schoolbord dat dient als één van de belangrijkste tools die een leerkracht dagelijks gebruikt. Op een digibord kun je niet alleen schrijven, je kan er ook filmpjes, afbeeldingen en andere dingen op laten zien. En dat zijn nog niet eens alle mogelijkheden die dit handige bord met zich meebrengt.

Waar de naam vandaan komt? Digitaal schoolbord, digibord.

De voordelen van een digibord op school

Zoals je misschien wel kan begrijpen, heeft een digibord op school een hoop voordelen:

  • Lesgeven wordt makkelijker
  • Aantekeningen maken die voor iedereen zichtbaar zijn
  • Een digibord zorgt voor interactiviteit
  • De concentratieboog van kinderen is langer met een digibord

Voordeel #1 Lesgeven wordt makkelijker

Met een digibord wordt lesgeven een stuk makkelijker. Je kan hierop namelijk gemakkelijk een presentatie laten zien en daar tegelijkertijd in schrijven met een speciale pen.

Ook kun je bijvoorbeeld snel rekensommen opschrijven en weer verwijderen met slechts één klik op de knop. Waar je vroeger met een krijtbordwisser minuten stond te boenen, kost deze handeling je slechts enkele seconden.

Voordeel #2 Aantekeningen maken die voor iedereen zichtbaar zijn

En dat brengt ons naar het tweede voordeel. Ben je iets klassikaal aan het bespreken? Dan is het handig om aantekeningen te maken die voor de hele klas zichtbaar zijn. Dit kan natuurlijk ook op een krijtbord, maar dat brengt ons terug naar wat we je net vertelden, dat wissen. Geen pretje en zonde van je tijd.

Plus herinner je je dat verschrikkelijke geluid nog als een leerkracht het krijtje net niet goed over het krijtbord liet glijden? Daar heb je nooit meer last van met een digibord.

Voordeel #3 Een digibord voor interactiviteit

Daarnaast zorgt een digibord voor een hoop interactiviteit. Doordat je er filmpjes, afbeeldingen en nog zoveel meer op kan laten zien. Het digibord is namelijk verbonden met je computer of laptop.

Leerlingen kunnen zo gemakkelijk meekijken als jij dingen aanklikt achter je eigen beeldschermpje. Dat scheelt wederom weer een hoop tijd en getetter in je oor, wanneer je leerlingen iets wil laten zien.

Voordeel #4 De concentratieboog van kinderen is langer met een digibord

Dat zorgt tegelijkertijd ook voor een hogere concentratieboog van kinderen. De afwisseling die je met een digibord kan creëren (van filmpjes naar een presentatie en vervolgens een rekensom ‘live’ opschrijven), zorgt ervoor dat kinderen langer geïnteresseerd zijn in wat er allemaal op dat bord gebeurt.

Een hoop voordelen dus! Neem een kijkje bij de verschillende digiborden en ontdek welke het beste bij jouw school of lokaal past.