help mij kiezen

Touchscreen of digibord

Een digibord is de voorloper van een touchscreen. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen een digibord of een touchscreen tv? De verschillen zitten voornamelijk in de beeldkwaliteit, onderhoudsvriendelijkheid, speakers en garantievoorwaarden. In de onderstaande pagina gaan we dieper in op deze verschillen.

Twijfel je over de aanschaf van een digibord met een beamer of een touchscreen tv? Wanneer je als school of bedrijf kijkt naar een nieuwe digitale tool om informatie te delen tijdens een presentatie in jouw vergaderruimte of klaslokaal, dan kan je in het beginsel een keuze maken uit twee opties; een digibord of een touchscreen tv. Maar wat is nu precies het verschil?

Touchscreen voor vergaderruimte

Als we de verschillen tussen een digibord en een touchscreen tv willen benoemen kunnen we het beste beginnen bij het uitleggen wat nu precies onder een digibord (of digitaal schoolbord) valt, en wat onder een touchscreen tv. De onderstaande afbeeldingen geven de verschillende systemen duidelijk weer. Zoals te zien betreft een touchscreen (links) eigenlijk een grote televisie en een digibord (rechts) een soort whiteboard, beide natuurlijk met een touch functionaliteit.

digibord of touchscreen tv

Digibord

Een digibord is een wit bord met daaromheen een dunne infraroodrand die de aanrakingen op het bord signaleert. Een digibord kan zelf geen beelden tonen. Het beeld van het digibord wordt geprojecteerd door een beamer die boven het bord is bevestigd.

Voordelen:
  • Grote formaten: Een digibord betreft altijd een groot formaat bord. De beelddiagonaal ligt veelal rond de 87 inch (circa 221 cm). Er zijn zelfs digiborden verkrijgbaar van 100 of 135 inch.
  • Prijs: Een digibord i.c.m. een projector is bij de aanschaf doorgaans wat goedkoper dan een touchscreen.
Nadelen:
  • Beamerlamp: Een digibord werkt samen met een beamer. De lamp in een beamer gaat na verloop van tijd stuk, net als bijvoorbeeld een gloeilamp. Wanneer de lamp stuk gaat moet er een nieuwe beamerlamp in de projector worden geplaatst. De prijs van een beamerlamp ligt gemiddeld rond de € 150,- incl. btw.
  • Kalibreren: Omdat het digibordsysteem samen werkt met een projector, moet het systeem op elkaar worden afgesteld. Het moet namelijk zo zijn dat het beeld en de touch met elkaar gelijk lopen. Deze afstelling noemen we kalibreren.

Klik hier voor een voerzicht van onze digiborden.

Touchscreen

Een touchscreen lijkt erg veel op een grote tv, met een touch functie. Het beeld van een touchscreen komt dan ook van het touchscreen zelf middels een LCD of LED scherm die hierin verwerkt zit. Er is dus geen beamer benodigd die een beeld projecteert.

Voordelen:

Resolutie: Alle touchscreens die worden geleverd bij Beamers & Touchscreens.nl beschikken over een Ultra HD resolutie. Een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld.

Stabiliteit: Een touch screen tv betreft één product waarin alles verwerkt zit, zoals: beeld, geluid en aanraaksensoren. Het feit dat alles in één product is verwerkt, maakt een touchscreen een stabieler product.

Feller: Het beeld van een touchscreen is doorgaans helderder dan het beeld van een beamer. Hierdoor is de content beter te zien dan op een digibord, zelfs op een wat kleiner scherm.

Geen beamer(lampen): Een touch screen tv werkt niet meer met een beamer. Hierdoor hoeven er later geen beamerlampen te worden aangeschaft.

Nadelen:

Prijs grote formaten: In tegenstelling tot de meeste digiborden is de prijs van een touchscreen sterk afhankelijk van het formaat. De prijzen van touchscreens groter dan 80 inch lopen daardoor hoger op dan bij digiborden.

Klik hier voor een overzicht van onze touchscreens.

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord te geven op wat nu de beste oplossing is voor elke situatie. Elke situatie is namelijk uniek door de verschillende ruimtes en door het beoogd gebruik. Ben je benieuwd naar wat andere klanten van ons vinden? Op Trustpilot vind je diverse beoordelingen van klanten die jou voor zijn gegaan!

MEER INFORMATIE?

Advies nodig? Op zoek naar meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave? Neem dan contact met ons op per e-mail of telefoon!

Contact opnemen

Iedere werkdag tussen 9:00 en 17:00.

Contact opnemen

EEN GREEP UIT ONS ASSORTIMENT: