Help mij kiezen
Microsoft Teams vs. Zoom

2 maart 2021

Microsoft Teams vs. Zoom

De wereld is veranderd het afgelopen jaar, half Nederland werkt thuis. Maar vergader je via Microsoft Teams of Zoom. Microsoft Teams is een samenwerkingstool ontworpen om de communicatie binnen bedrijven te managen en verbeteren. Zoom begon meer als een tool om met elkaar in hoge kwaliteit te kunnen videobellen. Tot op heden, want ze hebben nu allerlei nieuwe communicatie en samenwerkings-kenmerken toegevoegd.

Microsoft Teams is een populaire keuze om te maken met jouw organisatie als je Office producten gebruikt als Word, PowerPoint, Excel en Outlook. Teams zit dan ook verpakt in Office 365 en synchroniseert direct mee met alle andere Microsoft technologieën.

 

Zoom wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die op zoek zijn naar videoconferenties van hoge kwaliteit en met een minimale installatie voor werknemers én externe gebruikers. Daarnaast wordt Zoom ook erg veel gebruikt voor het videobellen in persoonlijke sferen, als alternatief voor evenementen of vieringen die vóór corona in groepsverband gedaan konden worden.

Een groot gedeelte van alle scholen en bedrijven in Nederland gebuikt beide programma’s voor het online lesgeven. Teams wordt gebruikt voor de chat mogelijkheden én Office 365 integraties, terwijl Zoom wordt gebruikt voor videobellen. Microsoft Teams wordt voornamelijk door middelgrote en grote bedrijven gebruikt, om zo de functionaliteiten van Office 365 te behouden en zo direct bij bestanden kunnen terwijl zij in een call zitten. Aan de andere kant is Zoom erg populair bij bedrijven van alle soorten grootte. Dit komt onder andere door de lage toegangsdrempel. Deze in de vorm van een gratis versie waarmee je 40 minuten mee kunt videobellen.

Wat zijn de features van Microsoft Teams vs. Zoom?

Microsoft Teams en Zoom bieden beiden videobel- en chat mogelijkheden aan. Toch beschikken zij over enkele features waarin zij verschillen en onderscheidend zijn. Bij Microsoft Teams profiteer je van de samenwerkingsfuncties in de Office 365 integratie. Zo kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd Word-, Excel-, PowerPoint- en Visio-bestanden bekijken én bewerken.

Recente updates hebben meer privacy-, bruikbaarheids- en beheerfuncties toegevoegd aan de videoconferenties van Teams. Een gedetailleerde lobby controle, verhoogde vergadercapaciteit, aanpasbare videoachtergronden, verbeterde ondersteuning voor vergaderingen in de browser en het virtuele whiteboard helpt Microsoft Teams een robuustere optie te maken voor externe werkplekken en grote virtuele vergaderingen.

De simpele, maar vooral hoge, video-en audiokwaliteit van vergaderen is de beste feature van Zoom. Ook is de drempel om Zoom te gebruiken een stuk lager dan die van Microsoft Teams, dit komt doordat Zoom een gratis versie beschikbaar heeft, deze biedt je 40 minuten vergaderen per keer, met een onbeperkt aantal personen die deel kunnen nemen en geen beperkt aantal keren per maand dat je dit kan gebruiken

Daarnaast is het mogelijk om met Zoom meerdere schermen te delen.

De meest recente updates van Zoom hebben enkele software verbeteringen doorgevoerd. Zo is het mogelijk om zoals een op kanalen gebaseerde chatinterface (vergelijkbaar met toepassingen zoals Slack) en beschik je over een agendavenster dat integreert met zowel Google- als Office 365-agenda’s.

Verder ligt de kwaliteit van je beeld en geluid natuurlijk aan de camera die je gebuikt. Bekende systemen zijn video conferencesystemen van Logitech zoals de Logitech Rally Bar Mini  of de Logitech MeetUp. Heb je interesse in deze videosystemen? Bekijk dan het aanbod van videoconference systemen en vraag een vrijblijvende offerte aan.

De beperkingen van Microsoft Teams vs. Zoom?

Microsoft Teams en Zoom bieden sterke functies op hun vakgebied, maar hebben ook enkele beperkingen die van invloed kunnen zijn op hun effectiviteit. Zo is Microsoft Teams minder geschikt wanneer een bedrijfs geen Office 365 gebruikt. Dit is een belangrijke factor, aangezien Microsoft Teams enkele integraties van derden mist. Microsoft Teams gebruikers kunnen daarnaast last ondervinden van een onhandige gebruikersinterface en een steile leercurve. Indien gebruikers niet goed zijn opgeleid kan dit tot ergernissen leiden. Zoom beschikt over krachtige functies voor video conferenties, maar mist enkele van de samenwerkingsfuncties die Microsoft Teams wel heeft, zoals het live bewerken van documenten. Zoom ondervindt ook enkele prestatieproblemen bij internationale conferenties als de verbinding niet perfect is. Sommige platforms, zoals Chromebook, zijn daarnaast minder goed geschikt voor bepaalde versies van Zoom.

Wat kosten de videoconference oplossingen?

In tegenstelling tot Microsoft Teams beschikt Zoom over een kosteloze versie om video te bellen. Hieronder een kostenoverzicht en de verschillende mogelijkheden van abonnementen van Zoom en Microsoft Teams.

Zoom Kosten:

Microsoft Teams kosten:

Microsoft Teams kosten

Wat is voor jou de beste keuze?

Microsoft Teams is een goede keuze voor organisaties die Office 365 al gebruiken. Microsoft Teams kan eenvoudig worden geïntegreerd met de Office producten van Microsoft en met programma’s als SharePoint. Tot slot past Microsoft Teams goed bij bedrijven die gebruik willen maken van samenwerkingsfuncties als de live chatfunctie. Zoom is ideaal voor bedrijven die audio- en videoconferenties van de beste kwaliteit willen. Bovendien is Zoom goed geschikt voor bedrijven die regelmatig vergaderen met mensen buiten het bedrijfsnetwerk, doordat het eenvoudig is om audio- en videovergaderingen buiten de deur te houden. Zoom kan ook een goede keuze zijn voor kleine bedrijven die optimaal gebruik kunnen maken van de gratis versie.

MEER INFORMATIE?

Advies nodig? Op zoek naar meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave? Neem dan contact op met één van onze experts.

Contact opnemen

Iedere werkdag tussen 9:00 en 17:00.

Contact opnemen

EEN GREEP UIT ONS ASSORTIMENT: